top of page

Zaterdag 5 oktober: beleef de Vogeltrek in Ouddorp met de Euro Birdwatch vanaf 08:00 uur

Bijgewerkt op: 17 mei


De locatie van de tel-post

Op zaterdag 5 oktober aanstaande neemt vogelwerkgroep NLGO (Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa worden op deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten. Leden van de vogelwerkgroep staat vanaf 08:00 bij de telpost Brouwersdam te Ouddorp. Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend.

Het najaar is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.

Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. Op ruim 150 locaties kunt u ze op 5 oktober vanaf zonsopgang tegenkomen. Ook bij Brouwersdam wordt druk geteld. De Vogelwerkgroep van het NLGO is bij de aanzet van de dijk aan de zeezijde vanaf 8 uur om de overvliegende vogels te turven. We tellen door tot omstreeks 12 uur. Vorig jaar werden in Nederland tijdens de Euro BirdWatch maar liefst 1.373.866 vogels geteld, 207 soorten in totaal. Vink, spreeuw en graspieper vormden de top 3 van meest getelde vogels.

Comments


bottom of page