ZANDWALLENLOGO.JPG
Lees meer
Onderhoud

 

Hoe onderhouden?

Op zandwallen groeien bomen en struiken, maar die belemmeren in veel gevallen het zicht op de contouren van de zandwallen op zich en de doorgaande lijnen in het landschap. Tevens geven hoge bomen op een hoge zandwal veel schaduw. Het aanplanten van bomen en struiken op een zandwal wordt daarom ook ontraden. Het advies is daarom om hem vooral kaal te houden met zo hier en daar een boom of struik. Gebruik daarvoor wel gebiedseigen soorten. Denk aan de meidoorn, de duindoorn of de hondsroos.

Samengevat: het is het beste als u de zandwal ieder jaar maait en het maaisel er dan afhaalt. De grond blijft dan voedselarm en er zullen vanzelf de juiste planten gaan groeien. Het gaat dan vooral om kruidenrijk gras.

Wat in ieder geval niet doen

De meeste zandwallen zijn beschermd en aantasten is dan niet toegestaan. Een hap eruit met een laadschop: een aantasting is zo gebeurd en de schade is vaak niet meer te herstellen. Want als een eeuwenoud element wordt aangetast is het eigenlijk niet meer mogelijk om het in de oude staat terug te brengen, doordat de arme grond dan gemengd wordt met nieuwe voedselrijke grond. De hele structuur en vegetatie zal dan veranderen. Daarom moet u bij de gemeente een vergunning aanvragen als u toch iets aan een zandwal wil veranderen.

Subsidie

Tot 2021 bestond er een gemeentelijke subsidie voor het onderhouden van zandwallen. Deze regeling is afgesloten en het is dus niet meer mogelijk om een financiële vergoeding te krijgen voor het onderhoud.