top of page

Vlindertellers gevraagd

Bijgewerkt op: 17 mei


Het gaat slecht met onze vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen 6 en 28 juli mee te tellen in de tuin.


Aan de hand van de waarnemingen, samen met andere gegevens die door veel vrijwilligers worden verzameld, kunnen beleidsadviezen worden opgesteld. Hiermee kunnen we zelf een positieve bijdrage leveren aan een stuk natuurbehoud. Ook de vlinderwerkgroep van het NLGO draagt hieraan zijn steentje bij. Door het inventariseren van 14 vlinderroutes worden er op regelmatige basis gegevens over de vlinders doorgegeven. Tevens wordt er meegewerkt aan het meetnet nachtvlinders. Middels deze oproep wil ik proberen om Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten. Momenteel zijn er door enkele mensen (zie de kaart hier) tuintelling gedaan, maar een eiland met zoveel tuinen en zoveel natuurliefhebbers zou een beter score moeten kunnen halen!


Hoe ga je te werk. Je loopt, op een zonnig moment, gedurende één kwartier door je tuin en telt alle vlinders van één soort die je gelijktijdig ziet. Op een vlinderstruik zitten bijvoorbeeld twee atalanta’s en één kleine vos. Dan noteer je die als zodanig. Zie je even later drie atalanta’s tegelijkertijd dan vervallen de twee en wordt het aantal atalanta’s drie. Je neemt dus steeds het hoogste aantal van één soort. Je telt ze dus niet bij elkaar op. Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlinder Mee of de website www.vlindermee.nl . Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinder herkenningskaart . Of gebruik de app Vlinder Mee om vlinders te herkennen.

Ik hoop dat u allen een bijdrage wilt leveren. Namens de vlinders bedankt voor uw inspanning.

Met vriendelijke groet,

Rob Rossel

Vlinderwerkgroep coördinator NLGO


Comments


bottom of page