top of page

29 maart : feestelijke opening NLGO vlinderidylles

Bijgewerkt op: 17 mei


Idylle Welgelegen en Eeuwkant, de plek voor vlinders, bijen èn mensen

Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. Ook op Goeree-Overflakkee is dit het geval. In het kader van het 40 jarig bestaan van Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) probeert deze vereniging daar nu in de praktijk iets aan te doen. In samenwerking met de Vlinderstichting, gemeente Goeree-Overflakkee, Staatsbosbeheer en met subsidie van provincie Zuid-Holland, wordt er hard gewerkt aan twee vlinderidylles, een plek waar vlinders en bijen aan voedsel kunnen komen en de mensen kunnen genieten van de bloemenpracht.

In deze idylles kunnen insecten zoals vlinders en bijen en ook mensen genieten van nectarrijke bloemenpracht. In Ouddorp en bij Middelharnis aan de Vliegers wordt in totaal zo’n 2500m2 grond ingezaaid met een duurzaam bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”.

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de idylles proberen we hier verandering in te brengen. Idylles die door initiatief en ondersteuning van De Vlinderstichting door heel Nederland zijn en worden aangelegd, brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Idylles worden onderhouden door mensen uit de buurt met interesse voor natuur, landschap, vlinders en bijen, uiteraard met raad en daad ondersteund door De Vlinderstichting. Zij zorgen er voor dat er gemaaid wordt, monitoren het gebied en zijn bereid uitleg en voorlichting te geven. Zo is goed maaibeheer belangrijk voor een gevarieerd plantenaanbod. En ook de telling van de diverse soorten vlinders en andere insecten is o.a. van belang voor de instandhouding van de diversiteit in ons landschap. Mocht u ook interesse hebben in dit “werk” dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de NLGO (www.nlgo.nl) .

Begin maart is Staatsbosbeheer al aan de Vliegers gestart met de voorbereidende werkzaamheden en ook de gemeente Goeree-Overflakkee is in Ouddorp al begonnen met het voorbewerken van het beoogde terrein.

Op 29 maart zullen onze idylles feestelijk worden “geopend”. Aan de Vliegers aan het einde van de Tweede Groeneweg gebeurt dit ’s ochtends om 10.30 uur door de heer Wicher Pen van Staatsbosbeheer, waarna leerlingen van obs D’n Tuun het zaadmengsel over het perceel gaan verspreiden. In Ouddorp bij Welgelegen aan de Smalle Einde wordt om 14.00 uur de opening verricht door wethouder mevrouw Thea Both, waarna de kinderen van groep 5 van de Westhoek het zaadmengsel gaan strooien. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Ook zelf kan men de vlinders en bijen helpen. Maak dan je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals lavendel, beemdkruid, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster en natuurlijk de vlinderstruik. Kies het liefst verschillende planten die bloeien van het voorjaar tot het najaar.

Zie voor meer informatie www.vlinderstichting.nl/idylle

Comments


bottom of page