top of page

26 Oktober: Mag het licht uit? De Nacht van de Nacht.

Ambassadeurs van de duisternis Edwin van Balen en Peter Jelier organiseerden ook dit jaar weer een Nacht van de Nacht avond op Goeree-Overflakkee. Dit jaar in samenwerking met de NLGO (Natuur & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee). Dat wij raakvlakken hebben is wel duidelijk zoals u kunt zien op de schitterende foto van Ellen van den Doel. De foto is gemaakt op de Kwade Hoek, u ziet hier zowel het mooie landschap als de Melkweg. Duisternis is een van de kwaliteiten van ons eiland, die we zeker moeten koesteren. Stelt u zich eens voor, ieder lichtpuntje is een ster met mogelijk zijn eigen planetenstelsel.


Sinds 2014 is werd de bijeenkomst in het kader van de Nacht van de Nacht als vanouds in Herkingen gehouden. In Theetuin de Bongerd is de ontvangst hartelijk, de sfeer knus, met de potkachel aan en de verzorging door Matie en Frans Almekinders en Ankie Peeman prima geregeld. En bovenal een donkere tuin op het zuiden. Wat wil je nog meer, ja helder weer.

Piet Neels was ingeschakeld voor de bediening en uitleg over de telescoop en bracht er zelf ook nog een mee, het kon niet op dit jaar. De zaal was dan ook afgeladen.


Het thema deze keer was: kunnen wij reizen door het heelal?

Via de gebeurtenissen van dit jaar zoals de bloedmaan, lichtende nachtwolken, zeevonk, de vloggers van area 51, en zelfs documenten van de FBI, komen we aan bij het thema ruimte reizen. Eerst een stukje uitleg over Einsteins relativiteitstheorie, want dat blijkt heel belangrijk. Als je reist met de snelheid van het licht, 300.000km per seconde, staat de tijd stil. Reis je iets langzamer, dan gaat de tijd minder snel en is interstellair reizen mogelijk. Heel informatief, deze avond, en na afloop waren er veel vragen die zeer deskundig werden beantwoord.


Op die bewolkte hemel na kon 't niet beter.Comments


bottom of page