Een dertigtal NLGO leden en nog-net-niet leden stonden klaar op een zonovergoten zaterdagochtend aan de Ouddorpse Haven voor een bezoek aan de Hompelvoet. Dat doet de vereniging regelmatig. Want 15 jaar geleden waren we er ook, en op de vraag wie er de vorige keer bij was gingen toch gelukkig een aantal handen omhoog. Ingescheept werd er op de OD-14, naar de steiger aan de noordkant van het eiland. Daar stond Kees de Kraker ons op te wachten, zelf ingescheept vanaf Schouwen op een boot waarop de naam -of was het waarschuwing- BEWAKING HOMPELVOET prominent was aangebracht.
Als er iemand is die begrijpt hoe het ecosysteem in de Grevelingen in elkaar grijpt, dan moet dat Kees zijn, met mee dan 40 jaar ervaring als vogelwacht en bioloog in het gebied.
Kees vertelt over de ontwikkeling van de vegetatie na het afsluiten van de zeearm, over de opkomst van exoten, de opwinding bij de ontdekking van een Herfstschroeforchis 15 jaar geleden - nu konden we er duizenden zien. En steeds wordt de samenhang tussen soorten belicht. Aan het eind van de wandeling werd door Kees en Krijn Tanis nog eens benadrukt dat een grote getijdeslag bij openstelling van een doorlaatmiddel in de Brouwersdam wel eens heel negatief zou kunnen voor het nu ontwikkelde vegetatie. Waarvan akte.
Comments