top of page

1000-Soortendag op Goeree Overflakkee: Feest van de biodiversiteit

Bijgewerkt op: 17 mei


Op zaterdag 18 mei heeft Natuurvereniging Natuur en Landschapsbescherming Goeree Overflakkee (NLGO) de 1000-Soortendag gehouden op Goeree Overflakkee. Doel was om zoveel mogelijk planten en dieren binnen de gemeente in kaart te brengen. Dit in het kader van het 40 jarig bestaan van de vereniging.

Dat is gelukt! Maar liefst 676 verschillende soorten werd door een grote groep enthousiaste natuurliefhebbers gevonden. Hiervan was een groot deel nog niet eerder geregistreerd binnen de gemeente.

Biodiversiteit

“We hopen hiermee de bewoners van Goeree Overflakkee bewust te maken van de grote biodiversiteit om hen heen. Je hoeft niet ver van huis om veel verschillende planten en dieren te zien”, aldus de NLGO.

De vogelwerkgroep trok er op uit om de natuurgebieden op het eiland te inventariseren en de plantenwerkgroep om dijken en bermen te inventariseren. Door de vlinderwerkgroep werd er felle lamp gebruikt om nachtvlinders te lokken.

Droogte

De gevolgen van deze langdurige droogte in 2018 en bovengemiddeld droge start van 2019 zijn nu goed zichtbaar in de vegetatie. Ook de (plaatselijk dominante) aanwezigheid van bloeiende geraniumsoorten, zoals robertskruid, zachte ooievaarsbek en reigersbek, was opvallend. Voor insecten is de massale bloei van de eenjarige kruiden waardevol, omdat zij – in tegenstelling tot grassen – zowel nectar als stuifmeel produceren. Ook insectenetende vogels en zoogdieren kunnen hiervan profiteren. Hoewel de zomer van 2018 en de huidige droogte funest leken voor veel planten en dieren, kan het sommige soorten juist kansen bieden.

Soorten

Op alle soortgroepen werd gelet. Met meer dan 386 verschillende soorten planten was deze soortgroep hofleverancier. Maar ook de vogel en nachtvlinders waren goed vertegenwoordigd met 138 en 57 soorten. Een groot aantal soorten was nog niet eerder geregistreerd in de gemeente. Dankzij de 1000-Soortendag zijn deze planten en dieren nu op de kaart gezet. Een paar soorten waren zelfs nog niet eerder op Goeree Overflakkee vastgesteld. Er valt dus nog genoeg te ontdekken.

Waarnemingen

“Dit evenement levert een mooie momentopname op, maar de lijst is zeker niet uitputtend. We blijven de natuurwaarden in de gemeente dan ook goed in de gaten houden”, aldus de NLGO. “Ook voor de komende jaren zullen we zeker weer een 1000-soortendag gaan organiseren. Dit is voor ons een mooie nul- meting geweest” En iedereen kan daarbij helpen door meldingen van bijzondere planten en dieren door te geven via www.waarneming.nl.
Comments


bottom of page