zoogdierenwerkgroep

  
 

Cursus zoogdieren leren kennen voor beginners

Wilt u wel eens weten welke vleermuizen er door uw straat vliegen en waar zij overdag verblijven? Komt uw kat wel eens met een muis thuis en bent u nieuwsgierig wat voor soort dat is? Deze cursus gaat over de zoogdieren van Voorne Putten en we gaan ook naar buiten om zoogdieren te spotten!

 

De cursus bestaat uit drie avonden met theoretische lessen en praktische oefeningen. Deze avonden worden gegeven in het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap bij Rockanje. Daarnaast zijn er twee excursies, een op avond en een op ochtend, in verschillende natuurgebieden op Voorne.

Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen weten welke zoogdieren in hun omgeving in het wild voorkomen. Rond hun dorp of stad, in de berm of de wei, maar vooral ook in de fraaie duinen, bossen en wateren op en rond Voorne-Putten. Wilt u weten hoe vleermuizen zich oriënteren en met elkaar communiceren, hoe reeën zich voortplanten en welke muizen lekker zijn? Dan is dit een geschikte cursus voor u.

De docenten zijn enthousiaste en ervaren vrijwilligers van de plaatselijke IVN en KNNV afdelingen. Mede dankzij de medewerking van het Zuid-Hollands Landschap bedragen de kosten slechts € 35 per deelnemer. Het aantal deelnemers zal minimaal 10 en maximaal 20 zijn. Het cursus materiaal wordt u digitaal aangeboden. Tevens ontvangt u een boekje met beschrijving van leefwijze, uiterlijk en gedrag van 20 soorten zoogdieren.

De cursus wordt gehouden op de volgende data: woensdagavond 6 september, woensdagavond 13 september, zaterdagochtend 16 september, woensdagavond 20 september en woensdagavond 27 september. De avondprogramma’s duren van 19.30 uur tot 22.00 uur, de ochtendexcursie van 8.00 uur tot 10.00 uur.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Erik de Boer (0181-484661). Aanmeldingen voor de cursus kunnen vóór 23 augustus 2017 gestuurd worden naar: cursus.knnv.ivn@gmail.com 

 

Cursus zoogdieren leren kennen voor beginners 2017

Verzorgd door KNNV afdeling Voorne en IVN afdeling Voorne-Putten Rozenburg

Versie 27062017

De cursus ‘Zoogdieren leren kennen voor beginners’

Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen weten welke zoogdieren in hun omgeving in het wild voorkomen. Rond hun dorp of stad, in de berm of de wei, maar vooral ook in de fraaie duinen, bossen en wateren op en rond Voorne-Putten. Wil je weten hoe vleermuizen zich oriënteren en met elkaar communiceren, hoe reeën zich voortplanten en welke muizen lekker zijn? Deze cursus geeft een (begin van) van een antwoord op deze vragen.

 

Cursusprogramma

De cursus bestaat uit drie avonden met theoretische lessen en praktische oefeningen. De avonden worden gegeven in het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap, Duinstraat 12a, Rockanje. Daarnaast zijn er twee excursies, een op avond en een op ochtend in verschillende natuurgebieden op Voorne. Het globale programma ziet er als volgt uit:

 • Woensdagavond 6 september 2017, 19.30 – 22.00 uur

  • Inleiding: motivatie en verwachtingen deelnemers

  • Theorie: zoogdieren algemeen, indeling en kenmerken

  • Practicum: zoogdieren algemeen, kenmerken en herkennen

  • Theorie: zoogdieren op en rond Voorne-Putten

 • Woensdagavond 13 september 2017, 19.30 – 22.00 uur

  • Excursie vanaf werkschuur Zuid-Hollands Landschap in het Mildenburgbos Oostvoorne, ingang Hoflaan

  • Theorie: in de werkschuur presentatie over vleermuizen

  • Practicum: al wandelend in het Mildenburgbos en Oostvoorne vleermuizen detecteren

 • Zaterdagochtend 16 september 2017, 8.00 – 10.00 uur

  • Excursie vanaf parkeerplaats bij …… naar ……. langs voor muizenonderzoek opgestelde vallen; onderweg wordt verteld over het leven van muizen en worden de gevangen muizen gedetermineerd (en weer losgelaten)

 • Woensdagavond 20 september 2017, 19.30 – 22.15 uur

  • Inleiding: behandelen vragen over de lesstof, lesavond en excursies

  • Theorie: zoogdieren op en rond Voorne-Putten, vervolg

  • Theorie: presentatie reeën

  • Practicum: ‘toetsing’ van de tot nu toe opgedane kennis


 

 • Woensdagavond 27 september 2017, 19.30 – 22.00 uur

  • Inleiding: behandelen vragen over de lesstof, lesavonden en excursies

  • Theorie: presentatie muizen

  • Practicum: uilenballen pluizen

  • Afronding van de cursus

 

Materiaal en docenten

Het cursusmateriaal wordt digitaal aangeboden. Tevens ontvangen de deelnemers het boekje ‘Zoogdieren in beeld’, met een korte beschrijving van leefwijze, uiterlijk en gedrag van 20 soorten zoogdieren.

 

De cursus wordt gegeven door enthousiaste en ervaren zoogdierenliefhebbers van KNNV Voorne en IVN Voorne-Putten Rozenburg. Hoofddocent is Jan Alewijn Dijkhuizen. Jan Alewijn is medewerker van het Zuid-Hollands Landschap. Hij is zeer actief in de zoogdierenwerkgroep van de KNNV Voorne. Jan Alewijn wordt ondersteund door Martien Blanken, Erik de Boer en Hans de Visser. Alle vier zijn zij natuurgids en actief betrokken bij de plaatselijke KNNV- en/of IVN- afdeling.

 

Informatie over de organisaties en afdelingen die deze cursus organiseren

 

IVN

IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid ) is een landelijke vereniging van vrijwilligers (ruim 22000 georganiseerd in ongeveer 170 afdelingen) die wil bijdragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Overal in het land zijn de vrijwilligers actief om aandacht, zorg en liefde voor de natuur uit te dragen. Vaak begeleiden door IVN opgeleide natuurgidsen wandelingen en andere activiteiten in de natuur.

IVN Voorne-Putten Rozenburg

IVN natuurgidsen begeleiden natuurexcursies op Voorne-Putten en Rozenburg voor onder meer het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en het Milieuhuis Spijkenisse. Daarnaast organiseert de afdeling regelmatig, vaak in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap, kindermiddagen met thema’s als waterdiertjes determineren, braakballen pluizen en strandjutten. Elke eerste zaterdag van de maand heeft de afdeling een interne excursie, hoofdzakelijk voor eigen leden, bedoeld om met elkaar de natuur te verkennen en beleven en kennis te delen.

IVN lid worden

Je kunt lid worden van IVN door je aan te melden bij Erik de Boer op erik.adeboer@upcmail.nl . Als lid ontvang je vier keer per jaar het landelijke blad Mens en Natuur en van tijd tot tijd de Nieuwsbrief van de afdeling. Je kunt deelnemen aan de gezamenlijke excursies op de eerste zaterdag van de maand en de thema-avonden (maaltijd, presentaties, etc.) die regelmatig gehouden worden. De contributie voor 2017 bedraagt

€ 19,00 (huisgenootleden € 4,50) Meer informatie vind je op www.ivn.nl en www.ivn.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg .

 

KNNV

De KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie) is een landelijke vereniging van mensen (zo’n 8000 georganiseerd in circa 50 afdelingen) die zich bezighouden met de natuur in al zijn verschijningsvormen. Zij doen aan natuurstudie, natuurbeleving en natuurbescherming. Bij voorkeur zijn zij buiten actief, in het veld. Veel gegevens over de stand van zaken van de natuur in Nederland worden door KNNV leden verzameld.

 

KNNV Voorne

De leden zijn actief binnen een reeks van werkgroepen: paddenstoelen, planten, vlinders, vogels, zoogdieren. Deze werkgroepen organiseren inventarisaties in het veld, studieavonden en lezingen. Ook zijn er regelmatig excursies in de natuur.

De zoogdierenwerkgroep voert ’s zomers onderzoeken uit in het veld en komt ’s winters eens in de veertien dagen op dinsdagavond bijeen in Bezoekerscentrum Tenellaplas om uilenballen te pluizen.

 

KNNV lid worden

Je kunt lid worden van de KNNV door je aan te melden bij Marianne op den Dries op ledenadministratie@voorne.knnv.nl . Als lid ontvang je vier keer per jaar het landelijke blad Natura en het afdelingsblad In de Branding. Ook krijg je enkele keren per jaar de Nieuwsbrief van de afdeling. Je kunt deelnemen aan de gezamenlijke activiteiten en de werkgroepen. De contributie voor 2017 bedraagt € 33,25 (huisgenootleden € 9,50; jeugdleden € 15,75). Meer informatie vind je op www.knnv.nl en www.knnv.nl/voorne .